Hva du må vite før du begir deg ut i den norske villmarken

Uansett om du drar alene på turer, eller sammen et turfølge, er det svært viktig at du planlegger turen godt. Om du reiser sammen med et turfølge eller hele familien er det lurt om du forsøker å gjøre reisen så spennende og morsom som mulig, det er nemlig ikke slik at alle setter like stor pris på å bli kastet ut på skogstur. Det er jo slik at vi i dette samfunnet vi lever i er vant til mange moderne bekvemmeligheter, og fraværet av disse i skogen kan vise seg som en utfordring for mange.

Tilpass turen etter reisefølget

I denne sammenheng blir derfor nokså viktig at du velger en tur som passer både deg selv og reisefølget ditt. Dette blir spesielt viktig om du eksempelvis reiser med barn, eller hvis andre i reisefølget ditt ikke er vant til å være i naturen over lengre tid. Slike avgjørelser bør tas med viten om hvilken sesong som er gjeldende og hva slags vær man kan forvente på turen. Det er nemlig ofte slik at man ikke nødvendigvis velger den samme ruten på vinteren som man ville gjort på sommeren, dårlig eller hardt vær kan nemlig senke farten din betraktelig. Det er også et faktum at kroppen bruker mye energi på å eksempelvis bevare varmen i kroppen i kaldt vær, og dermed ikke har like mye energi å bruke på å gå i mange timer på rad.

Tillat moderne artikler

For noen personer kan det være vanskelig å totalt rive seg bort fra den moderne verden. Det er også ofte slik at personer som liker godt å f.eks. spille på mobilen vil bli skremt av å begi seg ut på lange turer i villmarken uten å ha noen slags tilgang på mobil eller nettbrett. Derfor kan det være en god idé at personer i turfølget ditt får lov til å ha mobilen sin med seg, og laste ned spill fra eksempelvis online casinoer på forhånd slik at man kan spille disse selv om man ikke har nett i skogen. Det er jo slik at det ofte er deilig å krype inn i soveposen med mobilen sin om kvelden og f.eks. spille på spilleautomat eller andre spill før man legger seg.

Fortell andre hvor du skal

En viktig forholdsregel å ta av er å fortelle kjente og kjære du og reisefølget har tenkt dere, og når dere forventer å være fremme eller eventuelt komme tilbake. Dette er viktig nettopp fordi at om det skulle skje en ulykke eller lignende vil familie og venner kunne gi beskjed til politi eller andre instanser om hvor dere hadde tenkt å når dere skulle vært fremme. På denne måten er det enklere for de ansvarlige instansene å lage en plan for å finne dere igjen. Å ta slike forholdsregler betyr at den eventuelle leteaksjonen vil starte mye tidligere enn hva som ellers ville vært tilfellet. Dette igjen vil sannsynligvis føre til at dere lettere og raskere blir funnet.

SOS

Om det skulle skje en ulykke er det viktig å huske på den såkalte treer-regelen. Denne er basert på den internasjonale kunnskapen om at alle SOS-beskjeder blir gitt av tre grupperinger, som vil si f.eks. 3 plystringer, tre bål, eller tre klesplagg hengt opp i trær. På denne måten kan forbipasserende eller eventuelle redningsmannskaper forstå at dere er i nærheten og trenger hjelp.

Rolig tempo i starten

Det er også en viktig huskeregel at man bør starte enhver tur i rolig tempo og heller øke tempoet gradvis underveis. Bl.a. fordi turfølget ditt kanskje ikke er like god form som du selv er, eller kanskje fordi du ikke selv er helt sikker på hvor god form du er i før du setter ut på turen. Det er også et kjent faktum at tempoet ditt vil variere ut ifra hva slags sesong og vær du beveger deg i, om du starter rolig burde du dermed slippe å bli overrasket over at du blir utslitt etter å ha gått i snø et par timer. Det samme gjelder om du f.eks. går i kupert terreng uten å være vant til å gå i slikt terreng. Det er også en god idé å reise tidlig på dagen slik at du får utnyttet mest mulig av dagslyset, det er nemlig aldri en god idé å gå ut i villmarken mens det er mørkt, da er det lettere å gå seg vill eller pådra seg skader.

Privacy Policy