Sykling på Dovrefjell

På vakre Dovrefjell står unike naturopplevelser og venter på rekke og rad. Den vakre naturen består av høye, mektige fjell, dype, frodige daler, og et dyre- og fugleliv av de skjeldne. Om du elsker å dra på jakt, fiske i et rolig vann, klatre opp en bratt fjellvegge, eller oppleve det rike dyrelivet; på Dovrefjell kan finne alt. Området er svært populært blant turgåere, men i de siste årene har også sykling blitt mer og mer populært. Den nye sykkelveien Ringveien er svært populær blant syklister. Denne tar deg fra Hjerkinn og rundt Dovrefjell, før du til slutt ender opp på Hjerkinn igjen.

Allemannsretten

I Norge er vi så heldige at vi har noe som heter Allmannsretten. Denne Allmannsretten betyr at alle har lov til å ferdes og oppholde seg i utmarka i Norge. Allemannsretten er et gratis fellesgode og en del av vår kulturarv. Den gir deg rett til å bruke utmarka, uavhengig av hvem som er grunneier. Men man må huske på at nasjonalparker skal sikre og bevare truede naturtyper, og når man besøker en nasjonalpark er man en gjest i naturen. Det er derfor viktig å huske på dette:

  • Gå der du vil, på beina eller på ski. Alt som har motor er i utgangspunktet forbudt.
  • Rast der du vil, nytt gjerne telt for overnatting. Rydd opp etter deg og ta med søppel hjem.
  • Du kan gjerne tenne opp bål, men husk det generelle forbudet mot å brenne bål i skogsmark mellom 15. april og 15. september. Vis hensyn når du sanker ved – ikke hogg gamle tre for de er viktige for insekt og fugler.
  • Du kan plukke bær, sopp og vanlege planter til eget bruk. vis hensyn til kulturminne, vegetasjon og dyreliv. Ta ekstra hensyn i hekke- og yngletiden.
  • Jakt og fiske er tillatt som ellers. Husk jakt-/ fiskekort. Ikke bruk levende fisk som agn. Du må heller ikke ta med deg levende fisk fra et vassdrag til et annet.
  • Du kan ta med deg hund, men husk båndtvang (ulike regler i kommunene).

Ringveien

Det er mange flotte sykkelturer med utgangspunkt i ulike steder på Dovrefjell. De fleste turene er ikke merket spesielt, slik at det kan være nyttig med et godt vegkart eller turkart for å finne fram. Flere av sykkelturene går i fjellet og fjellbjørkeskogen, og disse krever at en er utrustet for skiftende vær.

Ringveien på Dovrefjell er en av de mest populære for syklister. Denne turen tar 3-6 timer, avhengig av hvor fort du sykler og hvor mange pauser du tar. Det er mye å se på på Dovrefjell, så ta deg god tid slik at du ikke går glipp av noe stort, som å se en moskus for eksempel. Denne turen tar deg med rundt det gamle skytefeltet i Dovrefjell på fin grusvei. Den byr på høyfjellsterreng, fin utsikt til Rondane, Fokstumyrene, Snøhetta, Grøndalen og ikke minst god mulighet for å møte på en moskus eller ti. Start fra Hjerkinnhus hotell og følg grusvei mot Snøhetta. Etter jernbanebrua følger man vei nr. 2 til venstre som tar deg opp til Geitberget. Deretter er det bare å følge veien. Frem til du kommer til Grisungvannene har du fin utsikt over Fokstumyrene. Etter Grisungen kommer du ned til Grøndalen. Her er det bare å nyte utsikten og synet av Grøna som slynger seg rolig gjennom dalen. Etterhvert kommer man til Svåne og inn på Snøheimveien. Deretter er det stort sett nedoverbakke tilbake til Hjerkinn.

Verdt å merke seg

Til slutt er det verdt å nevne at sykling ikke er tillatt over alt på Dovrefjell. Du som syklist må sette deg inn i lovlig/ulovlig områder å sykle i på forhånd. Finn et godt og detaljert kart, og ha det med deg til enhver tid. Husk at du er gjest i naturen, så ikke legg igjen noe søppel, og vis hensyn. God sykkeltur!

Privacy Policy