Telting på Dovrefjell

Besøker du Dovrefjell – Sunndalsfjella nasjonalpark, står naturopplevelsene og venter på rekke og rad. Den kjente botanikeren Olav Gjærevoll skrev bl.a dette om området:

«Dovrefjell, Sunndalsfjella og Trollheimen har mye til felles, og da tenker jeg første rekke biologisk. Her møter vi ikke bare den mest artsrike fjellflora som Skandinavia kan by på , men også en rekke arter med høyst interessante utbredelsesmønstre. Noen har sine nærmeste voksesteder oppe i Nord-Norge, andre på Svalbard eller så langt borte som Grønland eller nordligste Nord-Amerika.»

Hvert år besøker titusner av nordmenn denne flotte nasjonalparken. I tillegg kommer det flere tusen besøkende fra utlandet. Men tro ikke at det blir folksomt eller at du møter på naboen når du legger ut på tur i dette området, Dovrefjell – Sunndalsfjella nasjonalpark er på hele 1.693 km2, og ligger i tre fylker; Sør-Trøndelag, Møre og Romsdal og Oppland.

Når det gjelder overnatting, kan du finne en rekke ulike alternativer, fra hytter og hotell, til campingplasser og vandrehjem. Men dersom du ønsker å oppleve naturen til det fulle, er telting det opplagte valget. Du trenger ikke å være en garvet turmann for å kunne slå opp et telt og tenne et bål, så telting er for de aller fleste. Videre kan du lese mer om telting i Dovrefjell – Sunndalsfjella nasjonalpark, og hva du må huske på når du ferdes i en nasjonalpark.

Ta vare på nasjonalparkene

Det som er så flott med nasjonalparker, og allmannsretten, er at folk kan ferdes og sette opp telt nesten hvor de vil. Vi nordmenn bør vite å sette pris på denne goden, for det er ikke så mange andre land som tilbyr sine borgere en slik gode. Formålet med nasjonalparker er at allmennheten skal ha adgang til naturopplevelser gjennom utøving av tradisjonelt og enkelt friluftsliv med liten grad av teknisk tilrettelegging. I tillegg prøver man å ta vare på økosystemet og det naturlige mangfoldet som befinner seg i området. Det er utrolig viktig å ta vare på det naturlige økosystemet, så dersom du skal ferdes og/eller overnatte ute i naturen, er det viktig å huske på dette:

  • Følg båndtvangbestemmelsene for hunder.
  • Ikke forstyrr dyr og fugler.
  • Ta med deg avfallet ditt hjem!
  • Følg stier der det er en sti.
  • Ikke dra opp planter med røtter.
  • Følg vernebestemmelsene, sjekk dem.
  • Respekter forbudet mot brenning av bål i skogen fra 15.04 – 15.09.
  • Bilkjøring i terrenget er forbudt.
  • Meld fra om uregelmessigheter.

Dette må du huske

Dersom du skal legge ut på en lengre tur, eller ønsker å telte i dette området, anbefales det å gjøre en del research på forhånd. Dovrefjell er et stort området, og ting som terreng og værforhold kan variere mye. Områdene vest for Drivdalen har en enkel tilrettelegging for fotturisme. Mange av dagsmarsjene er forholdsvis lange. Vest for Snøhetta blir terrenget tungt med store høydeforskjeller og steinet grunn: Her er også klimaet en utfordring med ustabilt vær, mye vind og mye nedbør, i motsetning til lengre øst. Området gir flotte naturopplevelser, men krever erfaring. Det finnes i tillegg mange umerkede stier, og det betyr en rekke muligheter for den som vil vandre med telt. Den østre delen av nasjonalparken dvs. øst for E6 gjennom Drivdalen, er ikke tilrettelagt for friluftsliv.

Huskeliste:

  • Gjør research i forveien og bestem deg for en løype (eller et området du skal holde deg i). Dersom du skal begi deg ut på tur alene, er dette ekstra viktig.
  • Sjekk værmeldingen, men husk at været i fjellet kan skifte fort. Ta derfor med deg ekstra varmt og regnbeskyttende tøy.
  • Pass på at du har gode tursko og at du ikke pakker sekken for tung.
  • Finn et godt og detaljert kart, print det ut og pakk det inn i gjennomsiktig plast (eller plastpose). Ikke ta for gitt at du har internett-tilgang på fjellet.
  • Plukk opp alt av søppel og forlat teltplassen slik du ønsker å finne den. Slukk evt. bål.
  • Vær forsiktig dersom du kommer i kontakt med ville dyr, og ikke gå for nære.
Privacy Policy